Naturalna witamina C – na co może pomóc?

Naturalna witamina C – na co może pomóc?

Każde zagadnienie ma swoje istotne, specyficzne elementy, które można uznać za kluczowe ogniwa. Także medycyna naturalna operuje pewnymi atrybutami, które po pewnym czasie stały się mniej lub bardziej charakterystycznymi. Jeśli mówimy o medycynie alternatywnej i naturalnej, prędzej czy później będziemy musieli poświęcić uwagę witaminie C. Jest to ważny składnik diety każdego człowieka, a niedobory tej witaminy mogą mieć poważne konsekwencje. Jej brak może prowadzić do szkorbutu, ale także poważnych problemów z układem odpornościowym. Oznacza to, że jest nam ona potrzebna i najlepiej, gdy zapotrzebowanie organizmu będziemy pokrywać z diety. Jednak w świecie medycyny naturalnej witamina C to coś więcej niż jedna z wielu. Zdaniem zwolenników leczenia metodami naturalnymi, za pomocą witaminy C można z powodzeniem zwalczyć wiele typów infekcji, wirusów i stanów zapalnych. Konkretnie chodzi o zwiększone dawki tej witaminy przyjmowane w pewnych interwałach – rzecz jasna doustnie.

Odrębnym tematem są wlewy dożylne z witaminy C, które także bywają zalecane. Wtedy jednak iniekcje bazują na witaminie zbuforowanej sodem i aplikowanej dożylnie w postaci askorbinianu sodu. Pod żadnym pozorem nie należy stosować iniekcji kwasu askorbinowego w czystej postaci! Może to bowiem prowadzić do śmierci osoby, której witamina w takiej formie zostanie podana. Witamina C – pomocna w walce z wieloma dolegliwościami Duże dawki witaminy C mają pomagać w szybkim pokonaniu rozmaitych schorzeń – zwłaszcza związanych z układem odpornościowym. Grypa, przeziębienie, lekkie stany zapalne – można wymienić jeszcze nieco innych. Osoby stosujące takie metody najczęściej korzystają z witaminy C w formie proszku. Można ją kupić bez problemu i przyjmować rozpuszczoną w soku lub wodzie, zwykle w pojedynczych dawkach 1000 miligramów. Łatwo nabyć także warianty rozpuszczalne, gdzie jedna tabletka odpowiada właśnie takiej dawce. Najbardziej pożądana jest witamina C pochodzenia naturalnego, pozyskiwana na przykład z owoców aceroli.

Oczywiście zwolennicy medycyny naturalnej podkreślają, że jednym z jej fundamentów jest właściwy model odżywiania i byłoby idealnie, gdyby wszystkie niezbędne składniki trafiały do naszych organizmów właśnie z pożywieniem. Tyczy się to między innymi witaminy C, która jest naturalnie obecna w wielu warzywach i owocach. Poza tym cennym i bogatym źródłem tejże witaminy są wszelkiego rodzaju kiszonki, na czele z kiszoną kapustą i ogórkami. Im więcej będzie jej w naszej diecie, tym lepiej ma działać nasz układ odpornościowy. Wpływa ona też dodatnio na ludzkie siły witalne. Na rynku można dziś znaleźć wiele suplementów diety czasami w formie czystej witaminy C. Może być ona pozyskiwana syntetycznie, ale także w wyniku procesów biologicznych. Może opierać się na wymienionej powyżej aceroli czy na procesie fermentacji. Lekarze nie odrzucają suplementacji witaminą C, jednakże ostrzegają przed tym, aby z nią nie przesadzać.

Wskazuje się bowiem, że przyjmowane zbyt duże dawki tej witaminy w formie proszku mogą prowadzić do nadżerek żołądka, a więc uszkodzenia błony śluzowej. Mowa bowiem o kwasie, co warto mieć na uwadze.