stężenie ziaren pyłku

legenda

Kalendarz pyleń

Warto zapoznać się z Kalendarzem pyleń oraz śledzić informacje o stężeniach pyłków.

kalendarz_03

kalendarz_05

kalendarz_07

kalendarz_09

kalendarz_11

kalendarz_13

kalendarz_16

kalendarz_20

kalendarz_22

kalendarz_24

kalendarz_26

kalendarz_28

kalendarz_30

kalendarz_32

kalendarz_36

Opracowanie: dr. Jolanta Silska-Hałupka

Invert1

Pyłki roślin

Alergeny pyłków roślin najczęściej to pyłki traw, chwastów (np. babka lancetowata, bylica), drzew (olcha, leszczyna, brzoza, dąb).

Wskazówki dla osób cierpiących na alergię wywołaną pyłkami roślin

Aby ograniczyć ekspozycję na pyłki roślin należy pamiętać, aby w sezonie pylenia rośliny:
– zamykać na noc okna, wietrzyć pomieszczenia po deszczu
– unikać spacerów w suche ciepłe dni, gdy stężenie pyłków w powietrzu jest wysokie

- po spacerze zmienić odzież, spłukać twarz, włosy, zastosować miejscowe środki wypłukujące alergen z powierzchni śluzówek (np. sztuczne łzy, woda morska w kroplach donosowych),
- podczas spacerów stosować okulary przeciwsłoneczne maksymalnie zabudowane, aby ograniczyć kontakt alergenów ze spojówką oka,
– unikać jazdy samochodem przy otwartych oknach
– prace ogrodowe zaplanować zależnie od sezonu pylenia roślin – zanim wytworzą kwiatostany, starać się przebywać w ogrodzie po deszczu, gdy stężenie alergenów jest najniższe
– nie kosić samemu trawy w przypadku uczulenia na nie ale jednocześnie dbać o to, aby trawa była regularnie koszona, o ile możliwe unikać zasadzania drzew (leszczyna, brzoza) bezpośrednio przy oknach domu , w przypadku uczulenia na drzewa
-wskazane jest spędzanie urlopu (w okresie narażenia na alergeny, na jakie występuje uczulenie) w rejonach nadmorskich, gdyż nad morzem duże zmiany ciśnienia i powstający wiatr oraz mieszanie mas powietrza powoduje znacznie mniejsze stężenie alergenów w powietrzu

U niektórych chorych objawy alergii mogą być potęgowane przez przyjmowanie w diecie substancji reagujących krzyżowo. Reakcje te są związane z podobieństwem budowy białkowej niektórych substancji. Najwięcej takich reakcji dotyczy uczulonych na brzozę – np. spożycie jabłka, gruszki, kiwi, brzoskwini, marchewki a nawet curry (zwłaszcza w sezonie pylenia brzozy) może nasilić objawy występujące dotychczas, dodatkowo mogą wystąpić objawy ze strony jamy ustnej – świąd, podrażnienie. Podejrzenie alergii krzyżowej należy omówić z lekarzem alergologiem, gdyż może dotyczyć różnych czynników, a decyzję co do konieczności zastosowania diety z wykluczeniem pokarmów ustala się indywidualnie.

Layer 26

Zarodniki grzybów pleśniowych

Alergeny pleśni mogą występować zarówno w środowisku zewnętrznym i w domu. Należy unikać spacerów w wilgotnych lasach, zwłaszcza gdy zalegają w nich opadłe jesienią liście. Ponadto wskazane jest usunięcie z domu roślin wymagających obfitego podlewania, odpowiednia higiena klimatyzacji, usuwanie resztek jedzenia i gnijących łatwo produktów, gdyż narażenie na zarodniki w środowisku domowym może być znaczne.

Wskazówki dla osób uczulenie na zarodniki grzybów pleśniowych

Należy unikać spacerów w wilgotnych lasach, zwłaszcza gdy zalegają w nich opadłe jesienią liście. Ponadto wskazane jest usunięcie z domu roślin wymagających obfitego podlewania, odpowiednia higiena klimatyzacji, usuwanie resztek jedzenia i gnijących łatwo produktów, gdyż narażenie na zarodniki w środowisku domowym może być znaczne.

Layer 34

Roztocza kurzu domowego

Roztocza kurzu domowego, najlepiej namnażają się w warunkach wysokiej wilgotności powietrza oraz ciepła. Największa ich ilość znajduje się w pościeli, materacach, dywanach, fotelach, legowiskach zwierząt domowych. W czasie sezonu grzewczego alergeny są unoszone w pomieszczeniach wraz z ruchem powietrza generowanym przez grzejniki.

Wskazówki dla osób z alergią na roztocza kurzu domowego

Aby ograniczyć ekspozycję na alergeny roztoczy kurzu domowego należy:
– obniżyć wilgotność i temperaturę pomieszczeń, zwłaszcza sypialni
– wietrzyć sypialnię, nie pozwalać na przebywanie w niej zwierząt domowych
– zrezygnować z dywanów, kap, ciężkich narzut;
-pościel należy często prać, nigdy nie krochmalić
– okresowo mrozić kołdry, poduszki, pluszaki dziecięce lub je prać w odpowiednio wysokiej temperaturze (minimum 60 C)
– okresowo stosować środki roztoczobójcze na meble z tapicerką, zwłaszcza tapczany, sofy, a także w postaci dodatku do prania pościeli
– stosować pościel i pokrowce przeciwalergiczne
– trzepanie dywanów, duże porządki wskazane jest przeprowadzać z udziałem zdrowego członka rodziny, zastosować środki miejscowe (krople donosowe/krople do oczu) by wypłukać alergen z powierzchni śluzówek

Layer 40

Uczulenie na alergeny zwierzęce

Najczęściej źródłem narażenia na alergeny są zwierzęta futerkowe (kot, pies, chomik, świnka morska, królik) lub pierze (papugi, kanarki, gołębie). Alergeny są obecne z wydzielinach, ślinie, sierści i naskórku zwierząt, najczęściej przeniesione na rękach na śluzówki, powodują objawy ze strony nosa/oczu, zmiany skórne oraz objawy ze strony układu oddechowego. Alergeny mogą być obecne w pomieszczeniach nawet po usunięciu zwierzęcia z domu.

Wskazówki dla osób uczulanych na alergeny zwierzęce

Najważniejszym zaleceniem w przypadku uczulenia na alergeny zwierzęce jest usunięcie zwierzęcia, a także jego zabawek, legowiska. Po kontakcie ze zwierzęciem należy umyć ręce, a zdrowy domownik powinien kąpać (spłukiwać sierść) zwierzęcia, gdyż są to alergeny rozpuszczalne w wodzie. W przypadku kotów płci męskiej należy przeprowadzić kastrację. Dorosły kocur w związku z zależną od czynności hormonalnej aktywnością gruczołów łojowych stwarza większe zagrożenie alergologiczne dla uczulonych chorych.

Layer 36

Uczulenia pokarmowe

Niektóre czynniki mogą wywołać reakcję alergiczną po spożyciu, a nawet kontakcie śluzówek jamy ustnej. Najczęściej są to produkty spożywcze (mleko krowie, jajo kurze, banany, owoce cytrusowe, seler) lub czynniki dodawane do żywności (barwniki, przyprawy). Dla właściwej identyfikacji takiego czynnika niezbędny jest wywiad, wykonywanie badań specjalistycznych. Objawy związane z narażeniem na alergen mogą dotyczyć układu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki), zmiany skórne, duszność, podrażnienie i świąd jamy ustnej lub skóry wokół ust, ale także groźne dla życia reakcje ogólne (wstrząs). W postępowaniu profilaktycznym najważniejsza jest eliminacja czynnika alergizującego z diety.

Wskazówki dla osób z alergią pokarmową

W postępowaniu profilaktycznym najważniejsza jest eliminacja czynnika alergizującego z diety.